Uncategorized
comment 1

De rijke geschiedenis van het Kamp van Zeist

Het Kamp van Zeist kent een rijke geschiedenis. Wel is het een andere geschiedenis dan vaak gedacht wordt. In de loop van de eeuwen zijn er 4 militairen kampementen geweest in de gemeente Zeist, die allen het Kamp van of bij Zeist werden genoemd. Echter zijn dit andere terreinen geweest dan het huidige Kamp van Zeist.

Het eerste gebruik van het terrein onder de A28 is terug te voeren naar 1804. Franse soldaten, ruim 18.000 in zijn totaliteit, zijn hier toentertijd ondergebracht. In dezelfde periode is het dorp Austerlitz ontstaan, dat in 1811 bij Zeist is gevoegd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het terrein gebruikt om Belgische soldaten gevangen te houden en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als Duits krijgsgevangenenkamp. Vervolgens heeft het terrein ook Amerikaanse soldaten gezien, die in 1954 het Kamp van Zeist hun basis maakten. In 1994 is de laatste Amerikaanse eenheid met vliegtuigen en bijbehorend personeel uit het kamp vertrokken.

Tussen 1999 en 2002 is het gehele kamp gebruikt voor de rechtszaak van de Lockerbie-aanslag. Voor de rechtszaak zijn speciale gebouwen geplaatst, waarvan een deel na de rechtszaak weer zijn afgebroken. Een deel van het terrein is vervolgens gebruikt om detentiecentra te plaatsen voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Vorig jaar zijn deze centra gesloten en is het terrein, in het groene vlak te zien, ontdaan van zijn bebouwing. Vanaf dat moment is dit deel van het gebied ongebruikt geweest. Wij als Kleinhuizen hebben vanaf 1 oktober de wakende rol overgenomen en gaan dit deel van het terrein een handje helpen om het op te laten gaan in zijn nabijgelegen bosrijke omgeving.

Gebruikte bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamp_van_Zeist#cite_note-1
https://www.geheugenvanzeist.nl/articles/verwarring-rond-het-kamp-zeist/
https://retro.nrc.nl/W2/Lab/Lockerbie/zeist.html

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.