Samenwerken
Leave a comment

“Het is eigenlijk gewoon een echt huis!”

Het was even een stuk drukker op het veld van Kleinhuizen: zestien Havo 4-scholieren van het Cals Technasium Nieuwegein/IJsselstein kwamen vrijdagochtend 9 november een kijkje nemen. Voor de vierde klassen van Technasiumscholen heeft Bouwend Nederland namelijk een wedstrijd uitgeschreven met als thema ‘Tiny Housing’. En wat werkt meer inspirerend dan een kijkje nemen bij echte tiny houses en hun bewoners het hemd van het lijf te vragen?

Karin en Natasja stonden klaar om de leerlingen te ontvangen en al hun brandende vragen te beantwoorden. Omdat de scholieren de opdracht breed kunnen invullen door bijvoorbeeld een tiny house te ontwerpen, een oplossing voor energievoorziening te bedenken of creatief te zijn met het vervoer van tiny houses, waren de vragen heel divers. Hoe we aan energie en water komen, bijvoorbeeld. Hoe een helofytenfilter werkt en of we niet iets missen in een tiny house. En waarom zijn we eigenlijk tiny gaan wonen? Naar de verhalen werd met aandacht geluisterd.

De groep kon een kijkje nemen in twee van de acht huisjes en hebben ook een deel van het terrein verkend. Een docente vertelde dat de scholieren bij aanvang van de opdracht zich niet goed konden voorstellen waarom iemand zo klein zou gaan wonen, maar na afloop van de rondleiding waren meerdere leerlingen zo enthousiast geworden dat ze zichzelf best wel zagen zitten in zo’n tiny house. Een meisje was in haar hoofd al bezig met een ontwerp waarin ze wel haar eigen afsluitbare kamer zou hebben en een klasgenoot had nagedacht over een energiebesparende oplossing voor de ventilator in een droogtoilet die continu aan staat.

Het was ontzettend leuk om deze enthousiaste groep te laten zien wat tiny houses zijn en wat tiny living inhoudt. Er werden veel goede vragen gesteld en de leerlingen waren zeer geïnteresseerd. We zijn erg benieuwd naar het resultaat dat ze over een tijdje op school presenteren. Dank voor jullie komst, Havo 4 van het Cals!


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.